Pikapalopostien tarkastukset
Suomessa on käytössä kaikkiaan noin 100 000 pikapalopostia
Suomessa on käytössä kaikkiaan noin 100 000 pikapalopostia ja ne ovatkin kiinteistön tärkeimpiä alkusammutusvälineitä käsisammuttimen ohella. Ne sopivat erityisen hyvin esimerkiksi teollisuuskiinteistöihin joissa on runsaasti laitteistoa tai muuta herkästi syttyvää materiaalia sekä tiloihin, joissa oleskelee paljon ihmisiä.
Pikapalopostien tärkeydestä huolimatta niiden ylläpitotarkastuksia ja huoltoja laiminlyödään myös Suomessa valitettavan paljon. Asianmukaisen huollon ja tarkastuksen puute ilmenee muun muassa tukkeutuneina venttiileinä ja haurastuneina sammutusletkuina sekä palopostien yleisenä huonona kuntona. Jos paloposteja ei tarkasteta ja testata riittävästi, niin mitä hyötyä niistä oikeastaan on? Pahimmassa tapauksessa ei yhtään mitään.
Pikapalopostit tulisi tarkastaa kerran vuodessa
Virallisen SFS-EN 671-3 -standardin ja Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton luoman suojeluohjeistuksen mukaan pikapalopostit tulisi tarkastaa kerran vuodessa. Lisäksi pikapalopostien letkut tulee koeponnistaa vähintään viiden vuoden välein. Säännöllisten koeponnistusten avulla vältytään edellä mainitulta kauhuskenaariolta, jossa tulipalon sattuessa pikapaloposti ei toimi, koska sen letku on haurastunut ja vanha.
Yleisiä pikapalopostien sijoituspaikkoja ovat esimerkiksi tehtaat, sairaalat, koulut ja muut teollisuuskiinteistöt. On siis sanomattakin selvää, että tällaisissa kohteissa on elintärkeää, että alkusammutuskalusto on asianmukaisessa kunnossa, joten pikapalopostit on syytä tarkastaa ja testata riittävän usein. Tässä asiassa sinua auttaa Hasak, joka suorittaa vaadittavat pikapalopostien tarkastukset rautaisella ammattitaidolla, loistavan asiakaspalvelun saattelemana.
Mitä tarkastus sisältää?
Vuosittaisessa tarkastuksessa varmistetaan muun muassa se, että laitteisto on täysin toimiva ja vahingoittumaton, eivätkä sen osat ole syöpyneitä tai vuotavia. Tärkeä osa tarkastusta on myös esteettömyyden varmistaminen: pikapalopostin ohjeet tulee olla riittävän selkeät ja helposti luettavissa olevat, jonka lisäksi sen sijoituspaikka tulee olla merkitty selvästi. Tärkeä osa esteettömyyttä on myös se, että pikapalopostin kaapin ovi aukeaa vapaasti.
Testin yhteydessä varmistamme myös veden virtaaman vakauden ja riittävyyden sekä testaamme letkun koko pituudeltaan mahdollisten halkeamien, haurastumien, kulumien tai vääntymisten varalta.
Kaipaako sinun pikapalopostisi vuosittaista huoltoa tai kerran viidessä vuodessa tehtävää koeponnistusta? Ota Hasakiin yhteyttä verkkosivuiltamme löytyvän lomakkeen kautta, niin sovitaan tarkemmista yksityiskohdista! Tehdään sinulle tärkeästä ympäristöstä yhdessä entistä paloturvallisempi.